peletrūnai
peletrnai, prieskoniams naudojami žali ar džiovinti, sveiki arba sumalti vaistinio kiečio (Artemisia dracunculus; dar vadinamo peletrūnu) lapai ir ūgliai. Savaime vaistiniai kiečiai paplitę Pietų Europoje ir Vakarų Azijoje, kitur – auginami. Peletrūnai yra tradiciniai Kaukazo, Pietų Europos ir kitų kraštų prieskoniai. Peletrūnai naudojami sriuboms, mėsos, varškės, daržovių patiekalams gardinti, gaiviesiems gėrimams kvapinti. Vaistinių kiečių lapuose kaupiasi apie 0,3 % eterinių aliejų, naudojamų maisto pramonėje, medicinoje ir kvapų terapijoje. Žolės antpilai ir nuovirai liaudies medicinoje naudojami šlapimo skyrimuisi skatinti, skausmui malšinti, helmintozėms gydyti. Lietuvoje vaistiniai kiečiai auginami daržuose, kartais pasitaiko sulaukėjusių.
vaistinis kietis, dar vadinamas peletrūnas
849