peptdai (gr. peptos – suvirškintas), organiniai junginiai, susidarę iš α‑aminorūgščių liekanų, susijungusių peptidiniais ryšiais, t. y. vienos aminorūgšties aminogrupė susijungusi su kitos aminorūgšties karboksigrupe. Bespalviai. Vandenyje, rūgščių, šarmų tirpaluose tirpsta gerai, organiniuose tirpikliuose – blogai. Peptidai skirstomi į oligopeptidus (molekulę sudaro iki 10 aminorūgščių liekanų) ir polipeptidus (molekulę sudaro 10–100 aminorūgščių liekanų). Peptidai, kurių molekulinė masė ne mažesnė kaip 10 kDa (kilodaltonų; daugiau kaip 100 aminorūgščių liekanų), priskiriami baltymams. Peptidai, skirtingai negu baltymai, lengvai praeina pro biologines membranas. Peptidai yra visuose gyvuose organizmuose, atlieka įvairias funkcijas. Peptidai yra daugelis antibiotikų (pvz., gramicidinas, valinomicinas, polimiksinai, aktinomicinai), hormonų (pvz., insulinas, vazopresinas, oksitocinas) ir toksinų (pvz., viskotoksinas).

-polipeptidas; -polipeptidai

3060

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką