peptidazės
peptidãzės, fermentai, katalizuojantys peptidinių ryšių hidrolizę. Peptidazės skirstomos į endopeptidazes ir egzopeptidazes. Endopeptidazės hidrolizuoja peptidinius ryšius peptidų viduje ir skirstomos į rūgštines, neutralias ir bazines. Egzopeptidazės katalizuoja galinių aminorūgščių liekanų atskėlimą nuo peptidinės grandinės, jos skirstomos į aminopeptidazes (atskelia N‑galines aminorūgščių liekanas) ir karboksipeptidazes (C‑galines). Pagal aktyvaus centro pagrindinę aminorūgštį ir metalo jonų svarbą skirstomos į serinines, cisteinines, asparto rūgšties, treoninines ir metalo peptidazes. Daug peptidazių yra virškinamajame trakte ir lizosomose, kur vyksta maisto ir ląstelės baltymų skaidymas iki aminorūgščių. Peptidazės sintetinamos neaktyvių pirmtakų pavidalu (profermentai), taip išvengiant autolizės. Saugomos lizosomose. Peptidazės naudojamos biochemijoje (pvz., baltymų sandarai tirti), medicinoje (trombams suardyti), maisto pramonėje (mėsai minkštinti), odų pramonėje (plaukams nuo odų šalinti).
3060
-endopeptidazės; -egzopeptidazės