persimònai (< algonkinų k.), juodmedžio genties augalų valgomi vaisiai. Maistui vartojami rytinio juodmedžio (Diospyros kaki) vaisiai – rytiniai persimonai, kaukazinio juodmedžio (Diospyros lotus) vaisiai – kaukaziniai persimonai, virgininio juodmedžio (Diospyros virginiana) vaisiai – virgininiai persimonai.

Rečiau dėl vaisių auginami filipininis juodmedis (Diospyros blancoi), dvipiestis juodmedis (Diospyros digyna), indinis juodmedis (Diospyros melanoxylon), aliejinis juodmedis (Diospyros oleifera), teksasinis juodmedis (Diospyros texana). Persimonai būna kiaušiniški, kūgiški, kartais rutulio ar suploto rutulio formos. Neprinokusio vaisiaus luobelė žalia, su melsva apnaša, prinokusio – oranžinė, raudonai oranžinė, geltona, kartais žalsva, tamsiai violetinė arba juoda. Vaisiaus minkštimas iš pradžių kietas, vaisiui visiškai prinokus suminkštėja, tampa gleivingas ir saldus. Jo spalva truputį šviesesnė už luobelės spalvą. Kai kurių rūšių juodmedžių vaisių luobelėje kaupiasi daug raugų. Šviežiuose vaisiuose būna iki 20 % angliavandenių (iš jų apie 12 % cukrūs), 0,2 % riebalų, 0,6 % baltymų, nemažai vitaminų (B2, B9, C), geležies, kalcio, natrio. Valgomi švieži, rečiau džiovinti arba iš jų gaminami džemai, marmeladai. Daugiausia persimonų išauginama Kinijoje, Korėjoje, Japonijoje, Brazilijoje, Italijoje, Izraelyje, Irane, Naujoje Zelandijoje.

neprinokę rytinio juodmedžio vaisiai – rytiniai persimonai

849

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką