peno aušintùvas, įrenginys pienui aušinti. Pieno šiluma perduodama aušinančiam skysčiui, dažniausiai vandeniui. Lietuvoje gyvulininkystės fermose paplitę plokšteliniai ir rezervuariniai pieno aušintuvai. Plokštelinis pieno aušintuvas sudarytas iš rėmo, plokštelių laikiklio, atvamzdžių pieno ir aušinančiojo skysčio žarnoms prijungti. Plokštelės sumaunamos ant laikiklių ir suspaudžiamos. Tarp plokštelių dedami sandarinimo tarpikliai. Suveržus plokšteles tarp jų lieka 2,4 mm tarpelis. Pienas teka vienais tarpeliais, aušinantis skystis – kitais tarpeliais priešinga kryptimi. Pienas per ploną ir šilumai laidžią sienelę atiduoda savo šilumą aušinančiajam skysčiui.

Aušinimo intensyvumas yra pastovus visame pieno aušintuvo paviršiuje. Ataušęs pienas būna 2–3 °C aukštesnės temperatūros už aušinančiojo skysčio pradinę temperatūrą. Nors plokštelinių pieno aušintuvų matmenys nedideli, bet jų paviršius didelis, todėl jie labai našūs. Pieno aušintuvo našumą galima keisti įdedant į paketą arba iš jo išimant plokšteles. Rezervuarinis pieno aušintuvas naudojamas ne tik pienui aušinti, bet jam surinkti ir laikyti. Pieno vonia gaminama iš nerūdijančio plieno. Tarp jos dvigubų sienelių cirkuliuoja atšaldytas vanduo. Vonios dugnas yra su nuolydžiu į pieno išleidimo čiaupo pusę. Vonia uždengta dviem dangčiais su angomis pienui į vonią tiekti. Vonios išorinės sienelės yra su šilumine izoliacija. Aušimui greitinti vonioje įtaisytas maišiklis. Pienas į aušintuvo vonią tiekiamas siurbliu. Per 3 h pienas nuo +36 °C temperatūros ataušinamas iki +4 °C ir tokios temperatūros laikomas iki išvežimo. Rezervuarinis pieno aušintuvas komplektuojamas su šaldymo mašina. 200 karvių fermoje įrengiamas 2000 l talpos, 100 karvių fermoje – 1000 l talpos pieno aušintuvas.

plokštelinis pieno aušintuvas: 1 – varžtas, 2 – prispaudimo plokštelė, 3 – kraštinė plokštelė, 4 – plokštelė, 5 – rėmas, 6 – atvamzdžiai pienui ir šaltam vandeniui

2070

-aušintuvas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką