peno pãkaitalas, pašarinis mišinys. Jis maistingumu ir biologine verte panašus į natūralųjį pieną. Pieno pakaitalas yra higroskopiški milteliai, pagaminti iš separuoto pieno (80 %), sojų baltymų koncentrato, hidrinto aliejaus, fosfolipidų, vitaminų A, E ir D. Gamyba pagrįsta pieno džiovinimu. Milteliai laikomi popieriaus maišuose su polietileno įdėklu vėsioje patalpoje. Tirpalas vartojamas mėsai auginamiems veršeliams ir anksti nujunkytiems paršeliams girdyti. Prieš pat girdymą pieno pakaitalas ištirpinamas 45–55 °C temperatūros vandenyje santykiu 1:7 (1 l tirpalo imama 125 g pieno pakaitalo miltelių ir 875 ml vandens). Prie pieno pakaitalo veršeliai pratinami 10–20 d., per 1 kartą sugirdoma apie 2,5 l pieno pakaitalo tirpalo (per parą 5–6 litrus). Galvijų 1 prieaugliui išauginti reikia 25–30 kg pieno pakaitalo miltelių. 1958–65 pieno pakaitalas paplito Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Belgijoje. Lietuvoje 1958–60 parengta pieno pakaitalo receptūra ir technologija. 21 a. pradžioje sukurta naujų pieno pakaitalų veršeliams; juose separuoto pieno yra 40–60 % (kitą dalį sudaro išrūgos su pašariniu lizinu, pašarinės arba alaus mielės ir kiti komponentai). Sausuose pieno pakaitaluose yra 20–25 % baltymų, 10–15 % riebalų, ne daugiau kaip 1,0 % ląstelienos, 48–52 % angliavandenių ir ne daugiau kaip 11 % sudegintų augalų pelenų. Drėgnis juose turi būti ne didesnis kaip 5 %. 1 kg pieno pakaitalų miltelių yra 15–17 MJ apykaitos energijos. Veršeliams auginti naudojami pieno pakaitalai leidžia taupyti pardavimui skirtą natūralųjį pieną. 1 kg pieno pakaitalo miltelių pagal maistingumą prilygsta 8 l natūralaus pieno, todėl veršelio prieaugio vienetui sunaudoti pašarai kainuoja 20–30 % mažiau.

2499

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką