polifosfatai
polifosfãtai, polifosfato rūgščių – polimetafosfato rūgšties (HPO3)x ir poliortofosfato rūgšties H(2+x)PxO(1+3x) druskos ir esteriai. Druskos – amorfinės arba kristalinės medžiagos. Vandenyje tirpsta tik šarminių metalų polifosfatai. Gaunamos dehidratuojant hidroortofosfatus arba neutralizuojant polirūgštis. Naudojamos kaip jonitai (vandeniui minkštinti), korozijos inhibitoriai, riebalams šalinti iš pluoštų, jų dedama į ploviklius ir skalbiklius. Maisto pramonėje naudojamos rūgštingumui reguliuoti (maisto priedai E340–E349), kaip tirštikliai, stabilizatoriai, emulgatoriai (E450–E459). Organizmui svarbios kaip fosforo, kalcio, magnio, kalio jonų šaltinis, jonų pusiausvyrai reguliuoti ląstelėse, kraujo koaguliacijai, trombocitų gamybai. Iš esterių svarbiausi adenozinfosfatai.