proteolzė (gr. prōtos – pirmas + lysis – tirpdymas, atskyrimas), baltymų skaidymas iki aminorūgščių veikiant fermentais proteazėmis arba cheminiu būdu. Susidaro fermentai, hormonai, kiti biologiškai aktyvūs junginiai. Žinduolių ir žmogaus organizme maisto baltymai hidrolizuojami žarnyne, susidariusios aminorūgštys dalyvauja organizmo baltymų biosintezės reakcijose. Dygstančio augalo gemalui proteolizė padeda naudoti sėklos baltymus. Ląstelėse proteolizė yra reguliuojama, gyvūnų ir grybų vyksta tik lizosomose. Pažeistose ląstelėse suardžius lizosomas prasideda visų ląstelės baltymų proteolizė ir nevaldoma ląstelės žūtis.

3060

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką