rabarbarai
mišrusis rabarbaras pavasarį
žydintis mišrusis rabarbaras
rabárbarai, rūgtinių (Polygonaceae) šeimos, rabarbaro genties daugiametės lapkotinės daržovės.
Kaip daržovinis augalas auginamas mišrusis rabarbaras (Rheum × hybridum) – kultūrinės kilmės rūšis. Mišriojo rabarbaro lapkočiuose susikaupia iki 2,5 % angliavandenių, apie 3,5 % karboksirūgščių, C ir B vitaminų, kalio, kalcio, fosforo, magnio druskų, oksalatų. Maistui vartojami švieži ir konservuoti jauni lapkočiai. Nepatariama vartoti dideliais kiekiais, ypač sergantiems inkstų ligomis.
Kitų rūšių rabarbarai šiek tiek nuodingi.
Vienoje vietoje gali augti 10–12 metų. Geriausiai auga puveningame, vandeniui laidžiame priesmėlio ar priemolio dirvožemyje. Dauginami sėklomis (pavasarį) ir šaknų dalimis (rudenį). Dauginant sėklomis derlius imamas antraisiais augimo metais.
Lietuvoje rabarbarai auginami dažnai, bet negausiai.
849
-rabarbaras