rafinavimas
rafinãvimas (pranc. raffiner – valyti), grýninimas, priemaišų šalinimas iš medžiagų (įvairių techninių produktų, gamtinės žaliavos). Grindžiamas rafinuojamos medžiagos ir priemaišų skirtingomis fizikinėmis savybėmis (pvz., lydymosi temperatūra, tankiu, elektrodo potencialu, tirpumu) arba cheminėmis savybėmis. Rafinuojamas etanolis, metalai, gyvuliniai riebalai, aliejus, cukrus. Metalai ir jų lydiniai rafinuojami fizikiniu (grindžiamas likvacija, intermetalinių junginių nusodinimu, distiliacija), elektrocheminiu ir cheminiu būdu. Skystosios medžiagos dažniausiai rafinuojamos tirpinant jas organiniuose tirpikliuose (jie tirpina arba priemaišas, arba pagrindinę medžiagą) ir po to rektifikuojant arba distiliuojant, dujos – šaldant arba slegiant iki skystosios būsenos, kietosios medžiagos, pvz., cukrus – kristalizuojant jį iš tirpalo (rafinadas). Rafinavimu iš gamtinės žaliavos gaunamos labai grynos medžiagos, pvz., specialiais būdais kontroliuojant priemaišų kiekį iš gamtinės žaliavos gaunami silicio ir kiti puslaidininkiai, naudojami elektronikos pramonėje. Aliejaus rafinavimu hidratacijos, balinimo, iššaldymo, dezodoravimo ir kitais būdais pašalinami fosfolipidai, vaškai ir vaškinės medžiagos, nepageidaujamą skonį ir kvapą suteikiančios medžiagos.