ragaišis
ragašis, mielinis duonos gaminys. Kepamas iš rupių kvietinių, miežinių, kartais ruginių miltų. Iš dalies miltų, mielių ir pašildyto vandens įmaišyta tešla apibarstoma miltais ir per naktį rauginama. Kitą rytą tešla dar minkoma sudėjus likusius miltus, įpylus nugriebto pieno arba pasukų, druskos, aliejaus, dar parauginama. Iš pakilusios tešlos daromi apvalūs kepalai, kartais jų viršus aptepamas išplaktu kiaušinio tryniu. 19 a. valstiečiai ragaišį šventėms, rečiau sekmadieniais kepdavo iš rupių kvietinių arba miežinių miltų. Vidurio Lietuvoje 20 a. pirmoje pusėje ragaišį kepė iš piene įmaišytos minkštesnės miežinių miltų tešlos su keliomis virtomis grūstomis bulvėmis. Pietų Žemaitijoje ragaišis buvo kepamas iš ruginių miltų su virtų bulvių arba miežinių miltų priemaiša. Iškepto ragaišio paviršius būdavo įtrinamas lašiniais. Valgomas šiltas su spirgučiais arba su spirgučių ir grietinės dažiniu, šaltas – su pienu.