rapsų aliejus
rãpsų aliẽjus, augaliniai riebalai. Gaunamas iš rapsų sėklų. Būna maistinis ir techninis. Beskonis, bekvapis, šviesiai gelsvas skystis. Jame yra sočiųjų riebalų rūgščių (miristo, palmitino, stearino, eikozano, margarino) trigliceridų, mononesočiųjų riebalų rūgščių (oleino, jos yra 51–70 %, palmitoleino, gadoleino, eruko, maistiniame aliejuje – mažiau kaip 2 %) trigliceridų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių (linolo, arba omega-6, jos yra 15–30 % ir α‑linoleno, arba omega-3, jos yra 5–14 %) trigliceridų. Gaunamas šaltojo, karštojo spaudimo ir ekstrahavimo būdu. Naudojamas maistui, margarinui gaminti, techninis rapsų aliejus – tekstilės, odos pramonėje, muilui, pokostui, peresterintas metanoliu – biodyzelinui gaminti.