restoranas
restorãnas (pranc. restaurant), aukštos klasės viešojo maitinimo įstaiga, prabangesnė nei valgykla ar kavinė.
Restoranų ypatybės
Restorano lankytojams siūlomi plataus asortimento kulinarijos ir konditerijos patiekalai (kai kurie gali būti ypatingi, negaminami niekur kitur), nealkoholiniai ir alkoholiniai gėrimai, aukšto lygio aptarnavimas, muzika, šokiai ir kitos pramogos, rengiami banketai, furšetai, vynų degustacijos, švenčiami gimtadieniai, vestuvės, kitos šventės. Restoranas gali gaminti maistą ir išsinešimui arba pristatymui į namus, darbovietes ir kitur pagal užsakymus. Kai kurie restoranai yra specializuoto asortimento, pavyzdžiui, tam tikros šalies nacionalinių patiekalų, jūros gėrybių, vegetariško maisto. Restoranas gali veikti kaip savarankiška įmonė ar kaip didesnės įmonės dalis, pavyzdžiui, įrengiant restoraną viešbučio patalpose jo gyventojams maitinti. Ištaigingiems restoranams būdinga didelė vidaus erdvė, specialūs baldai, originalus patalpos dizainas, gausus dekoras (tapybos, skulptūros, taikomosios dekoratyvinės dailės kūriniai).
restoranas Batumi (Sakartvelas)
Istorija
Pirmieji restoranai atsirado 11 a. Kinijoje iš arbatos namų ir tavernų, kuriose buvo maitinami keliautojai. Europoje restoranai 18 a. antroje pusėje paplito Prancūzijoje, 19 a. jie tapo madingomis žmonių susibūrimo ir bendravimo vietomis visame pasaulyje. 20 a. pradžioje Jungtinėse Amerikos Valstijose atsirado naujos populiarios restoranų rūšys: greitojo maisto (iš jų plačiausiai žinomas McDonald’s tinklas), užsienio šalių nacionalinių virtuvių.
Restoranai Lietuvoje
Apie restoranus Lietuvoje viešasis maitinimas Lietuvoje.