prekyba riestainiais Kaziuko mugėje (1936; Lietuvos dailės muziejus)

riestanis, apskritas kvietinių miltų kepinys su skyle viduryje. Riestainiai paplitę visoje Lietuvoje. Tešla minkoma iš geriausių miltų su cukrumi ir kitais priedais. Seniau kiek pakilę riestainiai būdavo paverdami vandenyje arba piene, paskui kepami. Valstiečiai riestainius kepdavo paprastose, kepėjai – specialiose krosnyse, kurių gomurys (vidaus viršus) būdavo išmūrytas apie 40 cm virš pado. Riestainiai būdavo 3–20 cm skersmens, suveriami po 60 ir daugiau, parduodami turguose sekmadieniais, šventadieniais, per prekymečius, atlaidus. Riestainių duodavo išpirktuvių per vestuves. Iki 21 a. pradžios išliko 19 a. viduryje susiklostęs paprotys Kaziuko mugėje, per įvairias šventes riestainių pirkti lauktuvių vaikams, kitiems namiškiams.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką