rešutas, sausasis neatsidarantis vienasėklis, retai dvisėklis augalų vaisius su kietu sumedėjusiu apyvaisiu, susidarančiu iš mezginės sienelių (riešutiniai augalai). Tam tikra riešuto dalis (pvz., lazdyno, skroblo, ąžuolo) arba jis visas (pvz., kaštainio, riešutmedžio, buko) yra apgaubtas iš pažiedlapių, taurelės, vainikėlio arba kitų žiedo dalių išaugusia kieta gožele ar lapų pavidalo, rečiau plaušingu, sultingu ar kietu visą paviršių uždengiančiu gvildu. Ąžuolo gilė yra viena iš riešuto atmainų. Riešutas būdingas bukinių ir lazdyninių šeimų augalų vaisius. Kulinarijoje riešutais vadinami įvairiems kitiems vaisių tipams priskiriami augalų vaisiai arba jų dalys su kietu dangalu ir valgomomis sėklomis (migdolų, pistacijų, pušų) arba valgomos sėklos (pvz., arachių).

riešutų kekė

849

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką