sacharimètras (gr. sakcharon < skr. śárkará – manai, grūdėtasis cukrus + pranc. mètre < gr. metron – matas), optiškai aktyvių tirpalų (dažniausiai cukraus) koncentracijos matuoklis. Būna refraktometrinis ir poliarizacinis. Refraktometrinio sacharimetro veikimas grindžiamas šviesos lūžio rodiklio matavimu, poliarizacinio – šviesos poliarizacijos plokštumos sukimu. Poliarizuota šviesa praleidžiama pro vamzdelį su tiriamuoju tirpalu, kuris pasuka poliarizacijos plokštumą, ir stebėtojas analizatoriaus okuliare mato du nevienodo skaisčio laukus. Posūkio kampas kompensuojamas kompensatoriumi, slankiuoju pleištu suvienodinami abiejų regos laukų skaisčiai ir skalėje atskaitoma tirpalo koncentracija. Daugelio sacharimetrų skalė sugraduota optiškai aktyvios medžiagos kiekio tirpale procentais. Cukraus kiekio matavimo sacharimetru sąlygos dažniausiai yra standartizuojamos, pvz., matuojant universaliuoju poliarizaciniu sacharimetru šviesa yra leidžiama pro 1,5 cm storio 6 % kalio dichromato tirpalo sluoksnį (filtras). Šiuo sacharimetru matuojamas poliarizacijos plokštumos posūkio kampas, atitinkantis nuo –40 iki 130 tarptautinių cukraus laipsnių, kai šviesos bangos ilgis 589,3 nm ir matavimo temperatūra 20 °C. Sacharimetrai naudojami technologiniams procesams kontroliuoti maisto, chemijos, farmacijos ir kitose pramonės įmonėse, maisto produktų kokybei tikrinti.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką