sacharinas

sacharnas, 2‑sulfobenzenkarboksirūgštiẽs imdas, heterociklinis junginys. Bespalviai saldūs kristalai. Molekulinė masė 183,18. Lydymosi temperatūra 229–229,7 °C. Gerai tirpsta šarminių metalų karbonatų, pvz., sodos, vandeniniame tirpale, netirpsta vandenyje. Reaguodamas su šarmais sudaro druskas. Gaunamas kalio permanganatu oksiduojant 2‑metilbenzensulfonamidą. Pramonėje ir buityje naudojamas natrio sacharinatas, kristalozė, C7H4NNaO3S·2H2O. Gerai tirpsta vandenyje (700 g/l), yra 550 kartų saldesnis už sacharozę (cukrų). Vienas pirmųjų sintetinių saldiklių. Juo saldinami gėrimai, pieno produktai, kramtomoji guma, padažai, konditerijos gaminiai, dantų pasta. Kaip maisto priedas E 954 leidžiamas naudoti 90 pasaulio šalių, t. p. ir Lietuvoje. Sacharino dedama į elektrolitus (blizgodaris).

Sachariną 1879 susintetino Ira Remsenas (Jungtinės Amerikos Valstijos) ir Constantinas Fahlbergas (Rusija). Pradėtas gaminti ir naudoti 20 a. pradžioje, ypač intensyviai – per I ir II pasaulinius karus dėl cukraus stygiaus.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką