šaldymo technika
šaldymo kamera skirta greitai gendantiems maisto produktams saugoti
šáldymo tèchnika, šaldymo įrenginiai žemai temperatūrai (nuo 10 °C iki –150 °C) gauti ir palaikyti. Žemesnė negu –150 °C gaunama kriogenine technika. Dažniausiai naudojamos šaldymo mašinos, veikiančios šiluminio siurblio principu – atima šilumą iš šaldomo kūno ir, vartodamos mechaninę arba šiluminę energiją, perduoda šilumą aušinančiai aplinkai (vandeniui, orui), kurios temperatūra aukštesnė negu šaldomo kūno. Pagrindiniai šaldymo mašinos elementai, sujungti į surinkimo vienetą, sudaro šaldymo agregatą. Jis montuojamas šaldytuvuose, šaldomosiose spintose, šaldomosiose vitrinose ir jungiamas prie elektros tinklo bei šilumos atidavimo sistemų. Be šaldymo mašinų, žemesnė negu aplinkos temperatūra dar gaunama šaldomosiomis medžiagomis – tirpstančiosiomis (ledas), sublimuojančiosiomis (kietasis anglies dioksidas, arba sausasis ledas), garuojančiosiomis (skystasis azotas) ir tirpalais (šaldomieji mišiniai).
Šaldymo technika naudojama maisto pramonėje greitai gendantiems maisto produktams atšaldyti ir ilgai laikomiems produktams sušaldyti, chemijos pramonėje amoniakui, dažams gaminti, dujų mišiniams skystinti ir dujoms iš jų išskirti, druskoms iš tirpalų nusodinti, naftos perdirbimo pramonėje didelio oktaninio skaičiaus benzinui, kai kuriems tepalams gaminti, dujų pramonėje gamtinėms dujoms skystinti, t. p. jų frakcijoms išskirti, mašinų gamyboje šaltajam apdirbimui, statyboje gruntui sušaldyti, medicinoje aplinkos temperatūroje gendantiems preparatams šaldyti. Naudojant šaldymo techniką įrengiamos dirbtinės čiuožyklos, gėlinamas jūrų vanduo, kondicionuojamas oras.