salierai
saliẽrai, salierinių (Apiaceae) šeimos, saliero genties dvimečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai. Auginamas valgomasis salieras (Apium graveolens) skirstomas į 4 varietetus: tipinį (var. graveolens), gumbinį (var. rapaceum), lapinį (var. secalinum) ir lapkotinį (var. dulce). Kultūriniai salierai skirstomi į 3 veislių grupės. Gumbinių veislių salierai išaugina storą, rutulišką ar kiaušinišką šakniavaisį, lapkotinių veislių salierai turi kuokštines šaknis ir išaugina storus sultingus lapkočius, lapinių veislių salierai – gana gležnus lapus ir mažiau sultingus lapkočius. Yra veislių su rausvo ir violetinio atspalvio lapais. Salierų lapai tamsiai žali, blizgantys, apatiniai tiskart plunksniškai suskaldyti, viršutiniai trilapiai. 1000 sėklų masė 0,35–0,5 gramai. Salierai auginami kaip daržovės, prieskoniniai ir vaistiniai augalai.
gumbinis salieras ‘Brilliant’
lapkotiniai salierai
Maistui vartojami švieži, džiovinti, šaldyti ir sūdyti lapai, lapkočiai ir šakniavaisiai. Lapuose yra daug vitamino C, visose augalo dalyse – vitaminų C, B, B6, PP, mineralinių medžiagų, eterinių aliejų. Dauginamas daigais. Mėgsta drėgmę. Tinka neutralaus pH puveningi priesmėlio ir lengvo priemolio dirvožemiai. Lietuvoje rajonuotos veislės: gumbinių salierų – ‘Jabločnyj’, ‘Apia’, ‘Frigga’, ‘Arvi’, lapinių salierų – ‘Aromatischer feingekrauster’.
gumbinių salierų šakniavaisiai
gumbinių salierų derlius
valgomieji salierai: a – gumbinis, b – lapkotinis
-salieras