saulgrąžų aliẽjus, pusiau džiūstantys augaliniai riebalai, gaunami iš saulėgrąžų vaisių. Malonaus kvapo ir skonio aukso spalvos skystis. Stingimo temperatūra nuo –16 °C iki –19 °C, tankis 9240 kg/m3, jodo skaičius 119–194, hidroksilų skačius 2–10,6. Tirpsta organiniuose tirpikliuose, netirpsta vandenyje. Susideda iš palmitino (6–9 %), stearino (1,6–4,6 %), miristilo (1 %), eikozano (0,7–0,9 %), oleino (24–40 %), linolo (46–72 %), linoleno (1 %) rūgščių trigliceridų. Gaunamas šaltojo ir karštojo spaudimo būdu: susmulkinta ir apdorota termiškai (100–150 °C) vandens garais žaliava spaudžiama arba ekstrahuojama tirpikliais, pvz., heksanu, etanoliu. Būna rafinuotas ir nerafinuotas. Rafinavimu (apdorojant saulėgrąžų aliejų natrio šarmo tirpalu) pašalinamos laisvos riebalų rūgštys, fosfolipidai (veikiant 50–100 °C temperatūros vandeniu), dažiosios medžiagos (sugeriamos moliu, ceolitais), vaškai ir vaškinės kilmės medžiagos (aušinant iki 8–12 °C). Naudojamas maistui, margarinui ir kulinariniams riebalams gaminti, daržovėms konservuoti, muilo, glicerolio, aliejinių dažų gamyboje, įeina į medicininių tepalų, kosmetikos priemonių sudėtį.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką