skerdykla
skerdyklà, įmonė, kurioje skerdžiami gyvuliai ir paukščiai, t. p. iš dalies apdorojamos skerdenos. Skerdykloje yra gyvulių priėmimo ir laikymo (kartais ir šėrimo) prieš skerdimą, skerdimo, skrandžių, žarnų, subproduktų apdorojimo, odų konservavimo ir laikymo, transporto priemonių plovimo ir dezinfekavimo ir kitų patalpų, konvejerių, šaldymo įrenginių. Dauguma operacijų skerdykloje mechanizuotos, kai kurios automatizuotos. Naudojami konvejeriai su kabamaisiais keliais ir mašinomis, automatais bei pusautomačiais įvairioms operacijoms atlikti; būna atskiri galvijams, kiaulėms, avims arba universalūs (dviejų arba net trijų rūšių gyvuliams). Lietuvoje gyvulių skerdimą reglamentuoja Europos konvencija dėl skerdžiamų gyvūnų apsaugos (ratifikuota 2003). Prieš skerdimą gyvulius tikrina veterinarijos gydytojas; įtartini ir nesveiki gyvuliai atskiriami ir laikomi tam skirtose patalpose. Skersti priimami tik sveiki gyvuliai ir paukščiai (neleidžiama skersti apimtų agonijos, jaunesnių kaip 14 d, neseniai gydytų antibiotikais, hormonais ir kai kuriais kitais vaistais, skiepytų ir kitų); nesveiki skerdžiami atskirai ir jų mėsa maistui gali būti vartojama tik papildomai patikrinta ir apdorota arba visai nevartojama (sunaikinama, sunaudojama techninei produkcijai gaminti). Patikrinti galvijai alkinami daugiau kaip 24 h, kiaulės 12–18 h, paukščiai 4–18 h, 2 h prieš skerdimą negirdomi, po to švarinami. Skerdžiamas gyvulys apsvaiginamas (smūgiu į galvą, elektros srove, specialiu pistoleto šūviu, anglies dioksido dujomis), už užpakalinių kojų pakabinamas virš konvejerio ant kabamojo kelio ir konvejeriu nustumiamas į skerdimo vietą. Perpjaunamos didžiosios kraujagyslės, nuleidžiamas kraujas. Kabantys skerdiniai (paskerstų gyvulių, kuriems nuleistas kraujas, neišdarinėti kūnai) toliau apdorojami konvejerinėje linijoje: nulupama oda (odų lupimo agregatais arba mišriu būdu), nupjaunama galva, išimami viduriai; jie dedami ant konvejerinio stalo, judančio lygiagrečiai su kabamuoju keliu. Skerdena perpjaunama išilgai pusiau, nuvaloma sausai ir nuplaunama 25–38 °C temperatūros vandeniu. Tada nustatoma skerdenos kokybė, skerdena pasveriama ir antspauduojama. Panašiai apdorojami avių ir triušių skerdiniai. Kiaulių skerdimo konvejeryje dar yra skerdinių plikymo 62–64 °C temperatūros vonioje, šerių pešimo ir svilinimo specialioje krosnyje 1200 °C temperatūroje operacijos. Paukščiai skerdžiami taip: ant kabamojo kelio virš konvejerio už galvų pakabinti paukščiai svaiginami elektros srove, pjaunami, nuleidžiamas kraujas, pusautomačiu nupešamos didžiosios plunksnos, skerdiniai termiškai apdorojami, pešimo mašina nupešamos likusios plunksnos, svilinami, plaunami ir atšaldomi, vandens paukščių skerdiniai dar vaškuojami (taip šalinamos padaigos), gramdomi specialiomis šukinėmis mašinomis, tada plaunami ir atšaldomi; taip paruošti paukščių skerdiniai išdarinėjami, skerdenos rūšiuojamos, antspauduojamos. Veterinarijos tarnyba patikrina visą skerdeną, apžiūri paskersto gyvulio organus, ištiria, ar nėra kokių nors ligų požymių, įvertina spalvą, kvapą ir nustato, ar mėsa tinkama maistui. Ištirta mėsa ženklinama specialiu spaudu. Patikrintos skerdenos ir subproduktai atšaldomi (jei reikia sušaldomi) ir tiekiami vartotojams.