skõnis, skystų, vandenyje arba seilėse ištirpusių cheminių medžiagų, veikiančių skonio organus, jutimas ir suvokimas. Yra 4 skonio pojūčių rūšys: kartumas, saldumas, rūgštumas ir sūrumas. Jų derinys lemia medžiagos skonį. Saldžioms medžiagoms jautriausias liežuvio galas, rūgščioms – kraštai, karčioms – šaknis, sūrioms – galas ir kraštai. Įvairių medžiagų skonio pojūčių riba nevienoda. Ilgai dirginami skonio receptoriai adaptuojasi, ir jautrumas veikiančiai medžiagai gerokai sumažėja. Kai skonio receptorius dirgina keli skirtingi vienas po kito einantys dirgikliai, būna skonio kontrastas (pvz., saldžiai pavalgius vaisiai atrodo rūgštesni). Manoma, skonio receptorių membranų aktyvieji centrai absorbuoja medžiagas, kurios depoliarizuoja skonio receptoriaus membraną. Receptoriaus jaudinimas perduodamas jį inervuojančių liežuvinio ryklės, veidinio ir klajoklio nervų galūnėms. Jose atsiradęs jaudinimas (nerviniai impulsai) sklinda į analizatoriaus centrus smegenyse, kuriuose kyla skonio pojūčiai.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką