sojų aliejus
sojos ir sojų aliejus
sòjų aliẽjus, augaliniai riebalai; pusiau džiūstantis aliejus. Malonaus kvapo skystis, spalva nuo šviesiai geltonos iki tamsiai geltonos. Tankis 924–934 kg/m3. Stingimo temperatūra nuo –8 iki –18 °C. Sojų aliejus – vienas iš aliejų, turintis daugiausia nesočiųjų riebalų rūgščių. Susideda iš linolo (44–60 %), oleino (20–30 %), linoleno (5–14 %), stearino, eikozano, palmitino, miristo rūgščių gliceridų. Sudėtyje yra 4,5 % fosfolipidų, vaškų, vitaminų (A, D, E ir K). Sojų aliejus gaunamas presavimo arba ekstrahavimo būdu iš sojų sėklų. Būna nerafinuotas ir rafinuotas. Rafinavimu pašalinamos laisvosios riebalų rūgštys, sterinai, fosfolipidai, vaškai, jis dezodoruojamas.
Sojų aliejus vartojamas konditerijoje, kulinarijoje, maistui, margarinui, t. p. muilui, riebalų rūgštims, plovikliams, pokostui gaminti. Iš sojų aliejaus išskiriami fosfolipidai (naudojami maisto pramonėje kaip emulgatoriai, skiedikliai).