stratifikacija
stratifikãcija (lot. stratum – sluoksnis + facio – darau), ilgai nedygstančių sėklų ruošimo dygimui būdas. Sėklos sluoksniuojamos arba sumaišomos su drėgnu substratu (smėliu, pjuvenomis, samanomis, smėlio ir durpių mišiniu) ir drėgnai laikomos žemoje teigiamoje temperatūroje, kur lengvai prieina oras. Sėklos stratifikacijos periodai: gemalo ramybės pabaigos (sėkla sudygsta, bet daigas nesivysto) ir energingo sėklos dygimo. Iš pradžių sėklos laikomos 3–5 °C temperatūroje, kai pradeda dygti pirmosios sėklos (antrasis periodas), temperatūra mažinama iki 0 °C. Specialiuose įrenginiuose, kuriuose palaikoma reikiama drėgmė ir temperatūra, sėklos ruošiamos ir be substrato. Stratifikuojamos medžių, krūmų, vaismedžių, vaiskrūmių, kai kurių daržovių, dekoratyvinių augalų sėklos.
1326