sultngieji pašara, žalieji pašariniai augalai, šakniavaisiai, šakniagumbiai, silosas, pramonės įmonių sultingosios atliekos. 1 kg sultingųjų pašarų turi 1,14–3,42 MJ apykaitos energijos. Žalieji sultingieji pašarai turi apie 80 % vandens. Jų pašarinė vertė priklauso nuo augalų rūšies, vegetacijos tarpsnio, tręšimo ir kitų veiksnių. Juose gausu baltymų, E, K, B grupės vitaminų, karoteno, mineralinių medžiagų, fermentų. Vertingi žalieji pašarai yra raudonieji dobilai, liucernos, kukurūzai, žieminiai rapsai, pašariniai kopūstai, pašariniai lubinai, perkai, esparcetai, seradėlės, įvairūs mišiniai (kukurūzų ir pašarinių pupų, vikių ir avižų, žirnių ir avižų, pašarinių lubinų ir avižų). Šakniavaisiai (pašariniai, puscukriniai ir cukriniai runkeliai, morkos, griežčiai) turi daugiau kaip 80 % vandens, daug angliavandenių, morkos – ir karoteno. Baltymų, celiuliozės ir riebalų juose mažai. Šakniavaisiai lengvai virškinami, noriai gyvulių ėdami. Geri sultingieji pašarai yra ir šakniavaisių lapai, daržovių atliekos. Šakniagumbiai (bulvės) turi daug krakmolo, bet mažai baltymų ir mineralinių medžiagų (kalcio). Bulvių krakmolas lengvai virškinamas ir virsta riebalais, dėl to jomis dažniausiai šeriami penimieji gyvuliai (kiaulės). Sultingieji pašariniai augalai šeriami natūralūs ir konservuoti (jie silosuojami, džiovinami, sūdomi). Sultingieji pašarai yra t. p. maisto pramonės įmonių atliekos: cukrinių runkelių griežiniai, žlaugtai, saladinas, bulvių brazdai ir melasa.

2499

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką