tekilà (isp. tequila; pagal Tequilos miesto Meksikoje pavadinimą), stiprus alkoholinis gėrimas. Būna 35–55 % (tūrio) stiprio. Gaminama Meksikoje iš tekilinės agavos (Agave Tequilana) sulčių; daugiau kaip 51 % sulčių turi būti iš agavų, augančių Jalisco ir dar 4 valstijose. Nukirtus lapus susmulkintos šerdys 2–3 paras kaitinamos krosnyje arba keliolika valandų autoklave. Išspaustos sultys atskiedžiamos vandeniu (kartais dedama mielių arba specialių bakterijų raugo), 3–5 paras rauginama (fermentuojama), po to raugalas 2 kartus distiliuojamas. Skaidrus antrasis distiliatas (apie 55 % stiprio) skiedžiamas minkštintu vandeniu iki reikiamo stiprio (neišlaikytoji skaidrioji, sidabrinė tekila). Dažnai prieš pilstymą į butelius spalva intensyvinama degintu cukrumi, ąžuolo medienos ekstraktu, dedama fruktozės ir kitų prieskonių (auksinė tekila). Geresnės tekilos rūšys išlaikomos ąžuolinėse statinėse daugiau kaip 2 mėnesius (išlaikytoji tekila), kartais ir ilgiau (ekstra išlaikytoji tekila brandinama dažniausiai iki 6 metų). Išlaikytoji tekila yra švelnesnio skonio, gintarinio atspalvio. Tekila geriama gryna, kartais su žaliosios citrinos griežinėliu ir druska, apelsino skiltele ir cinamonu ar kitaip, pilama į kokteilius.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką