tirpùmas, medžiagos (tirpinio) gebėjimas sudaryti su kita medžiaga (tirpikliu) tam tikros koncentracijos vienalytę sistemą – tirpalą. Pagal tirpumą medžiagos skirstomos į gerai tirpstančias, mažai tirpstančias ir praktiškai netirpstančias (netirpias; tokių medžiagų gamtoje nėra). Gerai tirpsta cukrus, druska, vario sulfatas, etanolis, acetonas, amoniakas. Tirpumas būna ribotas (pvz., 100 g vandens ištirpsta tik 37,2 g amonio chlorido) arba neribotas, pvz., etanolis vandenyje. Tirpumo matas – sočiojo tirpalo koncentracija. Tirpumas priklauso nuo sąlygų, pvz., slėgio, temperatūros. Dujų tirpumas skystyje didėja didinant slėgį, o mažėja keliant temperatūrą, kietųjų medžiagų tirpumas keliant temperatūrą dažniausiai didėja. Medžiagos priklausomybę nuo temperatūros grafiškai vaizduoja tirpumo diagramos, rūgščių, bazių ir druskų tirpumas dažniausiai pateikiamas lentelėse.

2509

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką