tirpumas
tirpùmas, medžiagos (tirpinio) gebėjimas sudaryti su kita medžiaga (tirpikliu) tam tikros koncentracijos vienalytę sistemą – tirpalą. Pagal tirpumą medžiagos skirstomos į gerai tirpstančias, mažai tirpstančias ir praktiškai netirpstančias (netirpias; tokių medžiagų gamtoje nėra). Gerai tirpsta cukrus, druska, vario sulfatas, etanolis, acetonas, amoniakas. Tirpumas būna ribotas (pvz., 100 g vandens ištirpsta tik 37,2 g amonio chlorido) arba neribotas, pvz., etanolis vandenyje. Tirpumo matas – sočiojo tirpalo koncentracija. Tirpumas priklauso nuo sąlygų, pvz., slėgio, temperatūros. Dujų tirpumas skystyje didėja didinant slėgį, o mažėja keliant temperatūrą, kietųjų medžiagų tirpumas keliant temperatūrą dažniausiai didėja. Medžiagos priklausomybę nuo temperatūros grafiškai vaizduoja tirpumo diagramos, rūgščių, bazių ir druskų tirpumas dažniausiai pateikiamas lentelėse.
2509