įvairūs tortai

tòrtas (it. torta), daugiakomponentis puošnus konditerijos gaminys. Dažniausiai daugiasluoksnis, sudarytas iš kelių kepto miltinės tešlos pagrindo sluoksnių ir apdailos tarpsluoksnių. Pagrindas dažniausiai biskvitinis, trapusis (smėlinis), sluoksniuotasis, plikytasis, baltymų plaktasis, trupininis, riešutinis, vaflinis, meduolinis ir kitoks. Baltymų plaktasis pagrindas daromas be miltų; kiaušinių baltymai išplakami su cukrumi, masė supilama į formas ir kepama. Riešutinis (migdolinis) pagrindas kepamas iš trintų riešutų (migdolų), cukraus, kiaušinių baltymų ir miltų tešlos, trupininis – daromas iš biskvitinių, trapiųjų, sluoksniuotųjų kepinių trupinių, sumaišytų su sviestu, cukrumi, kiaušiniais ir kitais priedais (gali būti ir nekeptas). Pagrindo sluoksniai sulaistomi sirupu, sujungiami kremu. Skaninama konservuotais arba šviežiais vaisiais ir uogomis, uogiene, riešutais, drebučiais, įvairiais įdarais. Torto viršus ir šonai aptepami kremu arba glajumi. Puošiama šokolodu, cukatais, cukrinės, marcipaninės masės, kremo ornamentais, figūrinėmis kompozicijomis.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką