trauktinė
trauktnė, stiprus, kvapus, kartaus aštroko skonio alkoholinis gėrimas. Gaminama maišant maistinį etilo alkoholį (etanolį) su kvapiųjų medžiagų (vaistinių augalų, kvapiųjų žolių, šaknų, lapų, sėklų, citrusinių vaisių žievelių) alkoholiniais ekstraktais, geriamuoju vandeniu ir kitais priedais (cukrumi, vaisių ir uogų sultimis, krakmolo sirupu, organinėmis rūgštimis, kartais dedama brendžio, vyno ir kita). Trauktinės sudedamosios dalys sumaišomos, mišinys skiedžiamas vandeniu, po 1–3 parų filtruojamas. Gauta trauktinė išpilstoma į butelius. Saldžioji trauktinė turi 16–25 % (tūrio) etilo alkoholio ir 8–30 % cukraus, pussaldė – 30–40 % etilo alkoholio ir iki 10 % cukraus, karčioji – 25–60 % etilo alkoholio ir iki 7 % cukraus. Lietuvoje daugiausia gaminama pussaldė (pvz., Palanga, Dainava, Čepkelių trauktinė) ir karčioji trauktinė (pvz., Trejos devynerios, Starka).