tripsinas
tripsnas, serino peptidazė; hidrolazių klasės fermentas, skaidantis baltymus ir kai kuriuos esterius. Molekulinė masė apie 24 000. Veikiant tripsinui hidrolizuojami peptidiniai ryšiai ties arginino arba lizino karboksigrupe. Neaktyvus tripsino pirmtakas tripsinogenas sintetinamas kasoje, plonojoje žarnoje veikiamas enteropeptidazės, kuri atskelia heksapeptidą, virsta aktyviu tripsinu. Tripsinas gali aktyvinti tripsinogeno kitas molekules, chemotripsinogeną, prokarboksipeptidazes. Kasoje sintetinamas tripsino slopiklis, mažos molekulinės masės peptidas, kuris tvirtai jungiasi prie tripsino aktyviojo centro ir jį slopina. Tripsinas ir kitų peptidazių sintezė profermentų pavidalu fiziologiškai labai svarbi, nes aktyvus tripsinas ardytų kasoje sintetinamus fermentus. Tripsinu (dažniausiai su kitais fermentais ir antibiotikais) gydomi uždegimai, audinių pabrinkimai, žaizdos, nudegimai, trombozės.
3060