valerijonų rūgštis
valerijõnų rūgšts, pentãno rūgšts, (CH3)(CH2)3COOH, alifatinė monokarboksirūgštis. Bespalvis skystis. Molekulinė masė 102,13. Lydymosi temperatūra –34,5 °C, virimo temperatūra 185,4 °C, tankis 945,9 kg/m3, lūžio rodiklis 1,41. Tirpsta vandenyje, organiniuose tirpikliuose. Būdingos alifatinių karboksirūgščių cheminės savybės. Valerijonų rūgšties druskos ir esteriai vadinami valeratais. Valerijonų rūgšties yra valerijonų šaknyse, medienos, rusvųjų anglių distiliavimo produktuose. Gaunama oksiduojant 1‑pentanolį, valerijonų aldehidą. Praktinę reikšmę turi valerijonų rūgšties esteriai, naudojami kaip tirpikliai, kvapiosios medžiagos parfumerijoje ir maisto pramonėje.