valgyklà, viešojo maitinimo įmonė, kurioje gaminami ir parduodami standartiniai patiekalai, pusgaminiai, kulinarijos gaminiai.

Veikia kaip savarankiška įmonė, dažniausiai savitarnos principu teikianti maitinimo paslaugas visiems lankytojams, arba kaip įmonės, įstaigos, organizacijos padalinys, aptarnaujantis daugiausia joje dirbančius, tarnaujančius, besimokančius, besigydančius asmenis. Būna ir labdaros valgyklos, kur nemokamai maitinami senyvo amžiaus žmonės, benamiai, kiti socialiai remtini asmenys. Valgyklą sudaro vestibiulis su drabužine, salė, virtuvė, dažnai ir bufetas, pagalbinės patalpos. Valgykla patiekia lankytojams pusryčius, pietus ir vakarienę arba tik kompleksinius pietus, valgiaraštis keičiamas įvairiomis savaitės dienomis. Pagal patiekalų asortimentą valgyklos gali būti bendrojo tipo ir dietinės. Patiekalai dažniausiai yra paprastesni ir pigesni nei kavinėse ar restoranuose. Šiek tiek aukštesnės klasės valgyklos veikia sanatorijose, poilsio namuose, kur lankytojus dažniausiai aptarnauja padavėjai. Įmonių, įstaigų, organizacijų valgyklose gali būti organizuojami šių organizacijų iškilmingi renginiai, banketai.

Šiaulių odos ir avalynės kombinato Elnias valgykloje (fotografas J. Baltmanas, 1954; © Šiaulių Aušros muziejus)

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką