žolės miltai
žols mltai, vitamininis pašaras iš džiovintos žolės. Žolės miltai gaminami iš daugiamečių ir vienamečių žolių, morkų ir cukrinių runkelių lapų, žieminių rapsų. Miglinių šeimos žolės miltams pjaunamos plaukėjimo, pupinių šeimos – butonizacijos metu. Nupjauta žolė iš karto smulkinama, agregatais džiovinama, malama, granuliuojama ir pakuojama. Pridedama oksidantų, kad geriau išsilaikytų karotenas. Geri žolės miltai turi 8–12 % drėgnio. Žolės miltai skirstomi į 5 klases. 1 kg pirmos klasės žolės miltai iš liucernų turi 9,2 MJ apykaitos energijos, 170 g baltymų, 230 mg karoteno. 1 kg antros klasės žolės miltai karoteno turi 180 mg, trečios – 150 mg, ketvirtos – 120 mg, penktos – 80 mg; baltymų juose būna 15–20 %, žaliosios ląstelienos – ne daugiau kaip 26 %. Visų rūšių gyvuliai šeriami grynais žolės miltais arba jų dedama į kombinuotuosius pašarus, priedus; galvijų racione jais galima pakeisti apie 30 % koncentruotųjų pašarų. Žolės miltai neverdami ir nešutinami. Popieriniuose ar impregnuoto audinio maišuose žolės miltai laikomi tamsiose sausose patalpose.
56
2499